DE KRACHT VAN PAPIER

Inzetten op online marketing is een absolute must, maar offline marketing mag je niet vergeten in je marketing strategie! Digitale reclame heeft uiteraard ook zijn voordelen zoals een groter bereik, en een makkelijkere opvolging. Kreeg je onlangs een catalogus in je brievenbus.

Dan heb je deze zeker eens doorbladerd, ook al had je geen directe aankoopplannen. Online ga je dit veel minder snel doen. Die zoveelste nieuwsbrief of advertentie? Daar heeft toch niemand nog zin in. Laat staan eindeloos door een online catalogus scrollen. Papier is tastbaar en met opvallende designs en speciale druktechnieken kan je heel snel de zintuigen prikkelen van potentiële klanten!

Waarom werkt papier? Daar zijn verschillende redenen voor:

Hieronder gaan we je kennis van papier even bijschaven, maar uiteraard is papier niet het enige offline drukwerk waar je mee kan opvallen! Denk ook maar aan banners, kleding, vlaggen, autobestickering, relatiegeschenken en ga maar door.

Bij offline marketing heb je zodanig veel keuze en je kan et zo gek nog niet bedenken.

Voor deze blogpost houden we het even bij papier, maar wees gerust later volgt er nog meer over de vele andere offline marketing mogelijkheden!

Papiersoorten

Er zijn eindeloos veel papiersoorten, de grootste reden hiervoor is dat elke drukker andere leveranciers gebruikt die het papier elk op hun manier verwerken en elke drukker geeft een andere naam aan hun papiersoorten.

Het belangrijkste is het verschil tussen gestreken en ongestreken papier. Papier begint altijd ongestreken (uncoated), dit is makkelijker beschrijfbaar en voelt iets ruwer aan. Denk maar aan het papier dat je thuis voor je printer gebruikt. Het absorbeert ook meer inkt waardoor de kleuren minder fel overkomen.

Gebruik je liever ecologische papiersoorten onthoud dan dat je kleuren hier minder fel gaan zijn, deze papiersoorten zijn vaak uncoated. Gestreken papier (coated) is iets gladder en kan zowel mat als glanzend zijn. Hierdoor wordt de inkt minder geabsorbeerd en krijg je fellere kleuren. Een goed voorbeeld hiervan zijn flyers en affiches.

Wist je dat je ook op gekleurd papier kan drukken?

Sommige drukkers hebben zelfs graspapier en stropapier, ideaal voor al je duurzame communicatie! Andere milieuvriendelijke papiersoorten zijn gerecycleerd papier en kraftpapier. Krafpapier is vaak bruin, maar soms kan je ook kiezen voor een grijze variant.

Twijfel je over de papiersoort die je best kiest? Aarzel dan niet om contact op te nemen! Wij hebben verschillende sampleboxen ter beschikking die je kunnen helpen bij je beslissing, want papier dat moet je nu eenmaal kunnen voelen.

Tabel vergelijking coatings

Papiergewichten

Nu je al wat meer weet over papiersoorten vertel ik je graag wat meer over de verschillende grammages. Elke papiersoort heeft namelijk zijn gewichten waar je uit kan kiezen.

De verschillende gewichten ook grammages genoemd hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om op voorhand te bepalen wat het doel van je drukwerk is.

Een lichtere papiersoort is namelijk moeilijker om recto verso te bedrukken want het is licht doorschijnend. Bij zwaardere papiersoorten is dit dan weer geen enkel probleem, maar, deze zijn dan wel moeilijker te vouwen in vergelijking met lichtere papiersoorten.

De grammage of dikte van het papier bepaalt enerzijds de stevigheid van het papier, en anderzijds heeft het een impact op hoe je drukwerk ervaren wordt als men het aanraakt. Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Krantenpapier weegt ongeveer 50gr/m2, kopieerpapier is doorgaans 80gr/m2, een postkaart 260gr/m2. Gramgewicht zegt in principe niets over de dikte! Zo kan een luxe papiersoort van 260gr, dikker zijn dan een standaard papiersoort van 350gr. In onderstaande tabel vind je enkele richtlijnen voor de grammages. Mocht je hier nog vragen over hebben of voel je toch liever even aan het papier? Vraag het ons dan even en we halen met plezier een van onze vele sampleboxen boven!

Tabel vergelijking gewichten

Afwerkingen

De verschillende soorten afwerkingen zijn er niet alleen om je drukwerk een luxe en professionele uitstraling te geven, het beschermt je drukwerk ook tegen beschadigingen. De belangrijkste afwerkingen vind je hieronder.